Brain Dump | Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?


Yapacak tonla işiniz var ve kafanız yetiştirilmesi, yapılması gerekenlerle dolu. Tam birini yapmak için başlıyorsunuz ama aklınıza birden ödemeniz gereken bir fatura, yetişmesi gereken bir ödev ya da alışveriş listenize ekleyeceğiniz ürünler geliyor. Bir türlü odaklanamıyorsunuz ve kendinizi yaptığınız işe verip bitiremiyorsunuz. İşte Brain Dump tam da bu anlar için. Üstelik yapmanız için kalem ve kağıt dışında bir şeye ihtiyacınız yok. 

Peki nedir bu Brain Dump?


Brain Dump aslında elinize kalemi almak ve o an aklınızda ne varsa yazmak demek. Gerekli, gereksiz ayırmadan, yazıp yazmamayı düşünmeden kafanızdaki her şeyi kağıda aktarmak demek. 




Ne işe yarar?


Brain Dump aslında omuzlarınızdaki yükü hafifletmeye, kafanızı boşaltmanıza yarıyor. Bunun sebebi beynimizin aslında tüm işleri aynı anda yürütememesi. Yani siz aynı anda birden fazla işi yapabilirsiniz ama onlarca şeyi aynı anda düşünürken yapmanız gereken işe kendinizi veremezsiniz. Brain Dump da bunu önleyip sizin daha iyi odaklanmanızı sağlıyor ve böylece verimliliğiniz de artıyor. Hatta belki de yapacağınız işi çok daha kısa sürede yapabiliyorsunuz böylece.

Nasıl ve ne zaman yapalım?


Brain Dump düzenli aralıklarla (her hafta ya da her ay gibi) ve ya istediğiniz her anda yapılabilir. Yani siz kafanızda çok fazla şey olduğunu hissettiğinizde yarım saat bile sürmeyecek şekilde Brain Dump yapıp sonra işinize odaklanabilirsiniz. Yapılışı dediğim gibi oldukça kolay ve sadece kalem-kağıt ikilisi bunun için yeterli. O an kafanızda ne varsa bir liste, kavram haritası ya da istediğiniz şekilde kağıda geçirin. Önemli olan her şeyi yazmanız zaten. 


Daha sonra yazdıklarınızı kategorize edin. Bunu fosforlu ya da renkli kalemler kullanarak, yuvarlar içine alarak ya da altını çizerek yapabilirsiniz. Kullanılmayacak, gereksiz bilgilerin (ki listelediğiniz maddelerin büyük bir çoğunluğu böyle bilgiler olacak) üzerini çizip o kağıtta kalmasıyla başlayabilirsiniz. Daha sonra ise kategorize ettiğiniz maddeleri uygun yerlere not edebilirsiniz. Örneğin aklınızdaki ödevinizin teslim tarihi ise ajandanıza, fatura ödeme tarihinizi takvime, işiniz ya da okulunuzla ilgili bir fikri gerekli yere not alabilirsiniz. Uzun vadede yapmanız gereken maddeler için ise bambaşka bir lise oluşturabilirsiniz. Böylece gelecekle ilgili fikirlerinizi ve her Brain Dump sonrası uzun vadede yapmanız gerekenleri buraya not alabilirsiniz. 

Ayrıca Brain Dump için kendinize bir liste de oluşturabilirsiniz. Bu liste fatura, ödev, ödeme, ev işleri ya da evcil hayvanınızla ilgili hatırlatmalardan oluşabilir. Siz kafanızdakileri kağıda geçirdikten sonra bu listeye bakabilir ve unuttuğunuz bir şey var mı diye kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde kafanızda soru işareti de kalmamış olur.




Ben bu yöntemi özellikle okul döneminde kafamdaki onca şeyi atmak ve odaklanmak için kullanmayı düşünüyorum. Bu yönteme benzer bir şeyden daha önce Dikkatın Önemi ve Dikkat Dağınıklığını Önlemek yazımda bahsetmiştim. O yazıya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sizin de uyguladığınız yöntemler varsa ya da Brain Dump’ı daha önce duyan, uygulayan varsa aşağıya yorum olarak bırakırsanız çok sevinirim. Umarım sizin için de yararlı olmuştur. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın, görüşürüz!


Brain Dump | Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Brain Dump | Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Reviewed by Bensu on Temmuz 06, 2018 Rating: 5

3 yorum:

  1. Ben Brain Dump'u daha önce duymayıp, ama hep hayatına uygulayan birisiyim galiba. Misafir geldiği günler çok işim olunca yetişmeye zorlanlyorum ve liste yapıyorum. Hepsi sırayla bir güzel bitiyor. Ders çalışırken, alış-veriş için çarşıya çıkarken en önemliden daha az önemliye kadar kiste tutarım hep. Ve gerçekten işe yarıyor. Demek ki bunun bir ismi varmış. Sayenizde öğrenmiş oldum. 😚Teşekkürler ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hepimizin yaptığı listelerin bir benzeri gerçekten. Bizim deyimimizle bir nevi kafamızı boşaltmak :) Ben teşekkür ederim yorumunuz için, faydalı olmasına çok sevindim :)

      Sil
  2. Merhaba,
    Teşekkürler, ben de mutlaka uğrayacağım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.