Boş Defterlerimizi Nasıl Değerlendirebiliriz? | Defter Fikirleri



Hepimizin evde hiç kullanılmamış ya da hevesle birkaç sayfası kullanıldıktan sonra bir kenara bırakılmış defterleri vardır. Buna rağmen dışarıda beğendiğimiz defterleri almadan da duramayız. İşte bugün evde birikmiş ve ne yapsak dediğimiz defterleri nasıl değerlendirebiliriz bundan bahsetmek istiyorum. 

İlk önerim tabiki bu defterleri okul için kullanmak. Bunu sadece derste aldığınız notlar için düşünmeyin. Okulda aldığınız küçük notlarınız, ödevleriniz ya da evde notlarınızı temize çekmek, uzun işlemli soruları çözmek için kullanabilirsiniz. Bunun için benim de kullandığımda 2 defterim var. Birini derste notlarımı almak için, diğerini de daha önce bahsettiğim gibi kavram haritası çıkarırken kullanıyorum. 




İkinci önerim ise daha kişisel amaçlarla kullanmak. Yani bu boş defterlerle kendi ajandanızı, bullet journal’ınızı oluşturabilirsiniz. Hem kendi el emeğiniz olduğundan hem de daha planlı yaşamak için sizi motive edebilir bence. Eğer benim bunun için zamanım yok diyorsanız eski tarihli ajandaların üzerinde küçük oynamalarla bu yıla adapte edip kullanma imkanınız da var.

Bir diğer önerim daha önceki yazımda bahsettiğim Brain Dump için kullanmak. Böylece daha sonra geriye dönüp bakabilir ve aklınızdaki şeylerin, kafanıza taktıklarınızın ne kadar önemli ya da önemsiz olduğunu, hangi endişelerinizin gerçek olduğunu ve daha birçok şeyi görebilirsiniz. Eğer o yazımı okumadıysanız ve Brain Dump nedir ve ne işe yarar merak ediyorsanız buraya tıklayarak da o yazıma ulaşabilirsiniz. 


Günümüzde yabancı dil bilmeden yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Bu yüzden de dil öğrenmek için ya da bu konuda öğrendiğiniz yeni ve günlük bilgiler için bir defter oluşturabilirsiniz. Bunun yanında bu tarz bir defteri yurtdışına çıkarken de yanınıza alıp faydalanabilirsiniz. Bir diğer yararı da gece yatmadan önce ya da belirli aralıklarla bu notlara göz gezdirip bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.

Beşinci önerim günlük, anı defteri ya da gezi defteri olarak kullanmak. Çocukken her gece yazdığımız gibi günlük yazmak bazen mümkün olmuyor ama özellikle sizin için önemli ve unutmak istemediğiniz anılarınızı bir defterde toplayabilirsiniz. Hatta belki arasına o gün katıldığınız etkinliğin biletlerini, yemek fişlerini, aldığınız bir broşürü ya da bunun gibi size o günü hatırlatacak şeyleri ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde yaptığınız bir gezinin detaylarını unutmamak için bir deftere orada yaşadıklarınızı, gördüklerinizi, anılarınızı yazabilir, yanına fotoğraflar ekleyebilirsiniz. 


Hepimizin farklı faklı hobileri olsa da bu, bu hobilerimizle ilgili bir defter tutmamıza engel değil kesinlikle. Örneğin hobiniz farklı yemekler, tatlılar yapmaksa bir tarif defteri, ya da müzikle ilgiliyse sözler, akorlar, notalar vs. İçin bir defter yapabilirsiniz. Yine bir blog ya da buna benzer bir hobi sahibiyseniz yazmak istediğiniz konularla ilgili notlar için de bir defter oluşturabilirsiniz. Ayrıca sizi rahatlatan küçük çizimler için de evdeki bu boş defterleri kullanabilirsiniz. 


Bir benzer öneri de alıntı defteri ya da okuduklarım/izlediklerim şeklinde bir defter oluşturabilirsiniz. Hatta bu ikisini birleştirip izlediğiniz film ve dizileri ya da okuduğunuz kitapları not alıp, onları kendinizce puanlayıp, beğendiğiniz alıntıları not alabilirsiniz. 

Sekizinci önerim ise yapılacaklar listesi ya da alışveriş listeniz için başka bir defter almak yerine evdeki defterleri bu şekilde değerlendirmek. Zaten böyle listeler için görüntüden çok işlevselliğin önemli olduğuna inanıyorum. 



Son önerim de çalışma masanızın yanında ve çantanızda küçük bir defter bulundurup gerektiğinde notlarınızı ya da unutmamanız gereken bir randevuyu, buluşmayı, etkinliği not alabilirsiniz. Gittikçe dijitalleşsek de ben hala kağıt-kalem kullanmaktan yanayım. 

Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Hem kendi kullanım şekillerini hem de bildiğim diğer şekilleri derlemeye çalıştım. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz aşağıya yorum olarak bırakırsanız listeye yeni eklemeler de yapabiliriz. Kendinize iyi bakın, görüşürüz!
Boş Defterlerimizi Nasıl Değerlendirebiliriz? | Defter Fikirleri Boş Defterlerimizi Nasıl Değerlendirebiliriz? | Defter Fikirleri Reviewed by Bensu on Temmuz 18, 2018 Rating: 5

5 yorum:

  1. Ben bu defterleri bullet journal olarak kullanmaya başladım bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel şeylerden biri kesinlikle bullet journal olarak değerlendirmek, teşekkürler :)

      Sil
  2. günlük, günlük, günlük! o kadar çok yazı yazıyorum ki defterler dayanmıyor :)

    YanıtlaSil
  3. ben yazdığınız içeriği sevdim ve defterimi değerlendirmeye başladım tşikkür ederiim
    :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.