2 Dakikalık Hafıza Tekniği ile Çalıştıklarınızı Kalıcı Hale Getirmek


Merhaba! Şu sıralar çok sık gördüğüm, duyduğum şeylerden biri çalıştığı konuları ve okuduğu yazıları unutma problemi ve buna çözüm aramak. Ben de kendi uyguladığım ve faydasını gördüğüm yöntemlerden birinden bahsetmek istiyorum. Bu bahsedeceğim aslında bir yöntem değil, herkesin 2 dakika ayırarak uygulayabileceği pratik bir çözüm.

Beynimiz bir bilgiyle ne kadar çok karşılaşırsa onu unutma olasılığımız o kadar düşüyor. Bu nedenle bu konuda uzmanlar dâhil herkesin tavsiye ettiği şey bol tekrar. Biz öğrenciler olarak bunca ders yoğunluğunun içinde defalarca kez tekrar yapmaya vakit ayıramayabiliyoruz. Ben de kendi çalıştığım konulardan yola çıkarak böyle bir çözüm buldum.


O zaman lafı uzatmadan kendim üzerinden bu yolun nasıl işlediğinden bahsedeyim.

Hepimiz sözel, sayısal, dil ve daha birçok alanda uzun konular, dersler görüyoruz. Bu konulara çalışırken bazen konunun ortasında ya da sonuna doğru başındaki kadar konsantrasyonumuzu toplayamıyoruz, dikkatimiz dağılıyor. Bu nedenle konu bütünlüğünün bozulduğu ya da konunun başıyla bağdaştıramadığımız zamanlar oluyor. Bu duruma çözüm olarak konunun tamamını çalışıp (çalışma yönteminiz ister okumak ister yazmak olsun) önemli yerlerin altını çizdikten sonra 10 saniye kadar bekleyin ve kendinize izin verin. Daha sonra 1-2 dakikayı geçmeyecek şekilde çalıştığınız konunun başlık ve alt başlıklarına bir göz gezdirin, altınız çizdiğiniz ya da önemsediğiniz yerlere tekrar bir bakın ve bunu yaparken de aklınızda neler kaldığını geçirin. Yani temel olarak konu bütünlüğünü kendi kafanızda oluşturun.


İlk aşamayı uyguladık ve kafamızda az çok bir şeyler kaldı diyelim. Daha sonra test çözdük, kitap okuduk, başka şeyler çalıştık ve artık o konudan çok uzağız. Bundan sonra uyguladığım şey ise yatağa girip kafamı yastığa koyduğumda o konuyu kısaca tekrar aklımdan geçirmek. Bunu dakikalarca yapmanıza gerek yok aslında. Kısaca ne öğrendiğiniz, ne okuduğunuz ve neyin önemli olduğunu düşünseniz bile devamı zaten zihninizde canlanacaktır.

Ben gerçekten uygulamaya ve yararını görmeye başladım ve size de önermek istedim. Açıkçası 1-2 dakikanızı aldığı için bence kaybeceğiniz bir şey yok, aksine kazanacağınız şeyler var. Denemekten kaçmayın belki sizin için de bende olduğu kadar faydalı olabilir.


Eğer uygularsanız benimle ne derece işe yaradığını paylaşmayı unutmayın J Sizin uyguladığınız başka şeyler varsa onları da yoruma bırakırsanız çok sevinirim. Kendinize iyi bakın, görüşürüz!
2 Dakikalık Hafıza Tekniği ile Çalıştıklarınızı Kalıcı Hale Getirmek 2 Dakikalık Hafıza Tekniği ile Çalıştıklarınızı Kalıcı Hale Getirmek Reviewed by Bensu on Şubat 22, 2018 Rating: 5

26 yorum:

  1. Bunu ben de çok yapıyordum okul dönemlerimde. Hakkınız var gerçekten işe yarıyor. Blog sayfanızı yeni keşfettim. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok faydasını görüyorum :) Ben de sizin blogunuzu şimdi gördüm, hemen takibe aldım. Teşekkürler :)

      Sil
  2. Benim de uyguladığım ve memnun kaldığım tekniklerden, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Aaaa bu benim de çok yaptığım ve özellikle iş hayatımda çok faydasını gördüğüm bir uygulama. Şimdi de Nehir'e öğretmeye çalışıyorum. sevgiler. Bu arada bloguma yorum bırakmışsınız. Ben sizi takibe aldım. Siz de e mail adresiniz ile bloguma abone olursanız çok sevinirim. Benim ki wordpress olduğu için abonelik bu şekilde oluyor. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz için çok faydalı gerçekten :) Yorumunuz için teşekkürler, hemen mail adresimle abone oluyorum

      Sil
  4. Bende aynı şekilde çalışıyorum ve gerçekten oldukça faydalı oluyor :) Özellikle yatmadan önce ne çalışılırsa o kâr :) Elinize sağlık faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyorum, yorumunuz için çok teşekkürler :)

      Sil
  5. Canım büyük blog takip etkinliğinden geldim takibe almışsın bende senin güzel blogunu takibe aldım sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Büyük Blog Takip Etkinliği katılımınız için teşekkür ederim...G+ ile takipteyim sizi.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için, ben de hemen takibe aldım. Sevgiler...

      Sil
  7. merhabalar büyük blogger etkinliğinden geliyorum beklerim :) http://biricitinyeri.blogspot.com.tr/ sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hemen takibe aldım :) Sevgiler

      Sil
  8. Tekrar önemli. Ama asıl önemli olan herkesin kendine has akılda tutma yöntemlerini bulması sanırım. Blogunuzu takibe aldım. Ben de beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kesinlikle aynı fikirdeyim. Yorumunuz için teşekkürler, ben de takibe aldım sizi.

      Sil
  9. Merhabalar :) Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Hafıza teknikleri her alan ve yaşta gerekli bence. Ben de bazen hikayeleştiriyorum aklımda kalması için bir şeyleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Kesinlikle ben de öyle düşünüyorum. Aslında bazı konularda ben de hikayeleştirmeyi kullanıyorum oldukça faydalı :)

      Sil
  10. Derya sayesinde sizi keşfettim.Ne güzel yazılarınız var öyle :) Aramıza hoş geldiniz :) Tabi ki takipteyim :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumunuz için, ben de hemen takibe alıyorum :) Sevgiler :)

      Sil
  11. Ben pamadora yöntemini kullanıyorum :D Sizi keşfetten takip ettim bana da beklerim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, hemen takibe alıyorum ben de :)

      Sil
  12. Büyük blog takip etkinliğinden geliyorum. Bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  13. Çok faydalı bir yazı olmuş.
    Büyük blog takip etkinliğinden geldim ve takipteyim .Bana da beklerim
    Blog adresim :
    https://incidennotlar.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ben de sizi takibe aldım :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.