Burs Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? & Birlikte Burs Başvurusu Yapalım

Merhaba! Her öğrencinin yıl içinde mutlaka sıkıntısını çektiği ve “Keşke şimdi bir yerden para geliyor olsa!” dedirten bir konudan bahsedeceğim bugün: Burslar. Burs ve ya kredi veren birçok özel kuruluş ve devlet kuruluşu var. Bu yüzden bugün neye göre burs başvurusu yapmanız gerektiğini bahsedeceğim. Siz de bu yazıyla birlikte tüm bursların listelendiği bir sekme açarsanız (Google’a “burs başvuruları” yazıp birçok siteyi bulabilirsiniz.) bu yazıyla birlikte burs başvurusu yapabilirsiniz. O zaman başlayalım.
Öncelikle önünüze çok fazla özel vakfın ve holdingin bursları çıkacaktır. Benim size tavsiyem öncelikle devletin verdiği burslara başvurmanız. Zaten neredeyse her öğrenci KYK ve Başbakanlık(VGM) burslarına başvuruyordur. Bu bursların başvuruları henüz başlamadı ama tarihlerini unutmayacağınız şekilde not ederseniz kaçırmamış olursunuz. Bunlardan sonra okulunuzun verdiği burs varsa ona başvuru yapmanız daha doğru olacaktır. Hem burs çıkma ihtimali daha yüksek hem de sadece para olarak değil yemek, ulaşım vb. gibi burslardan da faydalanabilirsiniz. Bunlara başvurduysanız gelelim vakıf ve holding burslarına. Bu tarz burslarda başvurduğunuz kurumun düşüncesinin ne olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Her vakfın kuruluş amacı ve misyonu aynı değil. Sizin düşünceleriniz ve vakfın görüşleri birbirine tamamen zıt düşebilir ve hatta ileride bazı vakıflar nedeniyle sorun bile yaşayabilirsiniz. Bu yüzden her vakfa değil, size uygun olanlara başvurmanız daha doğru olur.
Size uygun bursları seçtiyseniz şimdi sıra başvuru koşullarında. Bazı vakıflar sadece bazı üniversitelere, bölümlere ya da illere burs verebiliyor. Bu yüzden başvuru yaparken başvuru koşullarını iyi okumanızı tavsiye ederim. Bazı bursları da bu şekilde eledikten sonra, çalışma şartı arayan burslar karşınıza çıkacaktır. Bunu ya “gönüllü vakıf çalışması” ya da “okul sonrası çalışma” şeklinde görebilirsiniz. Bana sorarsınız ikisini de pek önermiyorum. Eğer gerçekten yardımcı olmak istediğiniz ve gönüllü çalışmak istediğiniz bir kurumsa tabiki olabilir ama sırf burs için çalışmak bir yerden sonra size zor gelecektir diye düşünüyorum. Bir diğer dikkat etmeniz gereke konu ise burs ve ya kredi olması. Eğer açıklamada geri ödemeli burs ya da geri ödemeli kredi şeklinde ifadeler görüyorsanız okul sonrası 25-30 bin lira gibi bir para (burs miktarına göre değişiyor) ödemeniz gerekecek demektir. Ki benim tavsiyem özel vakıflardan değil KYK’dan geri ödemeli kredi almanız. (Eğer hiçbir burs çıkmadıysa tabiki.) Başvuracağınız bursları belirlediyseniz gerekli evraklara ve başvuru tarihlerine bakmanız gerekiyor. Bu aşamada not almanız daha iyi olabilir. Çünkü bazı vakıflar maaş bordroları, ikametgah, öğrenci belgesi ya da ÖSYM sonuç belgesi gibi çok fazla belge istiyor. Bu belgeleri not alıp tek tek değil toplu bir şekilde almak işinizi kolaylaştıracaktır. Bundan sonrası tamamen başvuru zamanlarını takip etmenize bağlı bir şey.

Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Bugünlük benden bu kadar. Blogta görmek istediğiniz konular ya da sormak istedikleriniz için bana instagram adresimden ulaşabilirsiniz. Bir dahaki yazıya kadar kendinize iyi bakın, görüşürüz!
Burs Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? & Birlikte Burs Başvurusu Yapalım Burs Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? & Birlikte Burs Başvurusu Yapalım Reviewed by Bensu on Ağustos 26, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.