Okuldan Sonra Verimli Çalışmak İçin Öneriler

Merhaba! Uzun zamandır blogta yazı paylaşamıyorum. Dersleri günü gününe götürmek istediğim için hafta içi hiç vaktim olmuyor. Ama takip edenlerin bileceği gibi instagramda oldukça aktifim. Neredeyse her gün bir fotoğraf paylaşarak o gün yaptıklarımdan ve okulla ilgili bazı şeylerden bahsediyorum. Bugün bahsetmek istediğim konu aslında hepimizin sorunu olan bir konu. Genelde okuldan eve çok yorgun geliyoruz. Geldiğimizde de ya çok uykumuz oluyor ya da yorgunluktan kalkacak halimiz kalmıyor. Ama tabiki her akşamı bu şekilde geçiremeyiz. Özellikle de akşam saatleri en verimli geçirmemiz gereken saatler olduğu için böyle bir şansımız yok. O zaman daha fazla uzatmadan önerilerime geçiyorum.
  1. Eve geldiğinizde günlük olarak yapacaklarınız belli olsun. Örneğin kaçta yemek yiyeceksiniz, kaçta çalışmaya başlayıp, kaçta mola vereceksiniz önceden planlayın ve bunu günlük bir rutin haline getirin. Hepimizin bildiği gibi belirli bir süre tekrarlanan davranışlar alışkanlığa dönüyor ve bu sayede her gün düzenli olarak yapabiliyoruz. Eğer siz de çalışmanızı belirli bir düzene oturtursanız hem vücudunuz buna alışır hem de alışkanlık haline getirmiş olursunuz. Bunun yanında o gün çalışmak istediğiniz konu ya da çözmek istediğiniz ders ve soruları da önceden planlarsanız eve geldiğinizde “Şimdi ne çalışsam?” durumunu ortadan kaldırmış olursunuz.
  2. Kendinize rahatlamak için bir hobi edinin ve bunu eve geldiğinizde yaparak biraz da olsa kafanızı dağıtın. Bu sizi rahatlatan herhangi bir şey olabilir. Örneğin yürüyüşe ya da koşuya çıkabilirsiniz ya da çaldığınız bir müzik aletiyle yarım saat uğraşabilirsiniz ya da çizim yapmaktan hoşlanıyorsanız bununla ilgilenebilirsiniz. Böylece kendinizi dinlenmiş hissedersiniz ve derse daha motive şekilde başlamış olursunuz. Bunun yanında bu şekilde hobilerinize de zaman ayırabilirsiniz.
  3. Temiz ve düzenli bir çalışma ortamınız olsun ve mümkün olduğunca çalıştıktan sonra bu şekilde bırakmaya çalışın. Bunu söylememin nedeni aslında dağınık ve pis bir masanın çalışmaya motive etmek yerine çalışmaktan uzaklaştırması. Ben bu yüzden ders çalıştıktan sonra kitaplarımı ve kalemlerimi kaldırmaya çalışıyorum ve böylece ertesi gün masa başına geçtiğimde onları toplamak zorunda kalmıyorum.
  4. Hedefleriniz belli olsun ve bu hedefe ulaşmak için her gün bir şeyler yapmaya çalışın. Bu günlük değil daha uzun sürede yapacağınız ve üzerine uğraşacağınız bir hedef olmalı. Örneğin önünüzdeki bir sınavdan yüksek almayı, bir kitaptan belirli bir yere kadar ilerlemeyi ya da çalıştığınız bir projede belirli bir ilerleme kaydetmeyi kendinize hedef olarak koyabilirsiniz. Her gün bunun için çabalamak ve bu hedefe daha fazla yaklaştığınızı görmek hem motivasyon kaynağı olacaktır hem de verimli şekilde çalışmanızı sağlayacaktır.
  5. Son ve en önemli önerim ise belirli bir saatte ve yeterli uykuyu alacağınız saatte uyumaya çalışın. Bu özellikle okuldan geldiğinizde uyumamanız için çok önemli. Ayrıca vücudunuz için gerekli uykuyu almadığınızda derslerde de istediğiniz verimi alamazsınız. Benim yapmaktan en çok kaçındığım şey eve geldiğimde uyumak. Çünkü çok yorgun olup o gün uyuduğumda ertesi gün de o saatlerde uykum geliyor ve bu bir alışkanlık haline dönüşüyor. Ayrıca akşam saatlerinde uyuduğumda kalkmam ve masa başına geçmem de çok geç saatleri buluyor. Bu yüzden belirli bir uyku saatiniz olsun ve bu saati uykunuzu alıp dinleneceğiniz şekilde ayarlayın. Uyku saatinizin yanında beslenme alışkanlıklarınızı da düzene koyarsanız hem sağlığınız açısından hem de kendinizi daha dinç hissetmeniz açısından çok faydasını görebilirsiniz.

Benim uyguladığım ve verimli olduğunu düşündüğüm yöntemler bunlardı. Umarım sizin için de yararlı bir yazı olmuştur. Sorularınız için her zaman instagram adresimden ulaşabilirsiniz. Ayrıca blogta görmek istediğiniz konuları da bana yazabilirsiniz. Bir dahaki yazıda görüşene kadar kendinize iyi bakın!


Okuldan Sonra Verimli Çalışmak İçin Öneriler Okuldan Sonra Verimli Çalışmak İçin Öneriler Reviewed by Bensu on Ekim 08, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.